איך להתחיל לחלום צלול?

אני ממליצה למי שבאמת רוצה להתחיל לחלום צלול לקחת על עצמו "אתגר 30 יום לחלימה צלולה".

ישנן טכניקות רבות ומגוונות וכיום גם אמצעים חיצוניים רבים, המלמדים כיצד להגיע לחלום צלול. מעבר לאלפי סרטוני ההדרכה ביוטיוב תמצאו גם אפליקציות לנייד, מוסיקה מיוחדת לחלימה צלולה, תרופות שונות, תוספי תזונה, צמחי מרפא, מסכות, שעונים, טבעות ועוד. עם כל זאת, מעטים הם האנשים שרוצים ללמוד לחלום צלול ואכן מצליחים בכך. מדוע זה קורה?

ראשית, חשוב להבין כי ללמוד לחלום צלול דומה יותר ללימוד מיומנות ודיוקה מתוך תרגול והתאמה לאופי החולמים ותנאי חייהם. נוכל להשוות זאת למתעמלי קרקע שנעזרים בטכניקה כדי לבצע סלטה באוויר. בכל פעם שהם ניגשים לבצע סלטה הם לוקחים בחשבון את התנאים החיצוניים, כמו גם את התנאים באולם: רצפת האולם, הטמפרטורה באולם, השעה ביום וכן את התנאים הפנימיים כמו: מצבם הנפשי והגופני ברגע ביצוע הקפיצה. גם בתרגול חלימה צלולה יש צורך בהתמדה, התאמה ומאמץ. בלעדיהם לא יתפתחו "השרירים המתאימים" ולמוח יהיה קשה לאמץ את המיומנות החדשה.

אני ממליצה למי שבאמת רוצה להתחיל לחלום צלול לקחת על עצמו "אתגר 30 יום לחלימה צלולה". האתגר הוא פשוט למדי אך דורש את מה שאולי קשה מכל בעולם התזזיתי של ימינו: בחירת טכניקה אחת והתמדה בה! ריכזתי מטה את הטכניקות המרכזיות. בחרו אחת, סמנו 30 יום ביומן והקפידו לבצע את הטכניקה שבחרתם, ואותה בלבד, מידי יום. עמידה באתגר מעלה את סיכויי ההצלחה לכ90%!

 

טכניקות לחלום צלול מתוך חלום
DILD Dream Induced Lucid Dreams

בטכניקות הללו הדגש הוא על כך כי החולמים מבינים כי הם נמצאים בתוך חלום תוך כדי ההתרחשויות בחלום, זאת על ידי הבנה שהאירועים בחלום נוגדים את המציאות הידועה או מוזרים מדי מכדי להתרחש במציאות. גישה זו, שעבור רבים הינה קלה יותר לביצוע, מתחילה בלמידת החלומות ויצירת הכרות עימם. מטרת השלב הזה היא לזהות מה מאפיין את חלומותיכם והופך אותם ל"כמו חלום". לאחר מכן יש להתכוונן לזהות כי הם אכן חלומות בזמן שהם קורים. מחקרים מצאו כי עצם הכוונה לזהות בתוך החלום כי זהו חלום, משפרת מאוד את סיכויי ההצלחה.

טכניקה זו עושה שימוש באלמנטים מתוכן החלום כטריגר לבדיקת מציאות שמטרתה לזהות את מצב המציאות בו את/ה נמצא כרגע. את בדיקת המציאות מתרגלים בערות על מנת להרגיל את עצמנו לבצעה וכן על מנת לעורר את הספק לגבי מצב המציאות. בטכניקה זו יש הנעזרים בגירויים חיצוניים המפעילים את אחד החושים (כמו אורות ממסכה, כמו הקלטה וכו') היכולים לשמש תזכורת לחולם לבדוק אם הוא נמצא בחולם.

טכניקות לחלום צלול מתוך זיכרון
MILD Mnemonic Induction of Lucid Dreams

שיטה זו מבוססת על היכולת שלנו לזכור כי ברצוננו לעשות דבר מה בעתיד. זאת על ידי יצירת קשר מנטאלי בין הרצון שלנו לעשות משהו בעתיד לבין התנאים העתידיים בהם נרצה לבצע את הדבר. יצירת הקשר המנטאלי הזה אפשרי בעזרת יצירת זיכרון חזותי ושימוש בדמיון של מה שאנו עתידים לעשות. מומלץ לתמלל את הכוונה בעזרת משפט ממוקד לדוגמא: "בפעם הבאה שאחלום אני רוצה לזכור לבדוק אם אני חולמ.ת". חשוב שהכוונה תכלול "מתי" ו"מה" ברורים.

מומלץ להיעזר בשיטה זו בשעות הבוקר המוקדמות בהן שלב שנת התע"מ (תנועות עיניים מהירות) הינו ארוך יותר. הצעה נוספת היא להתעורר ולבצע פעילות הדורשת ערות כמו כתיבה, קריאה ואף יציאה מהמיטה וחזרה לשינה. החשיבות היא לא בסוג הפעילות אלא בערות שהפעילויות הללו מביאות לתוך החלימה שמגיעה לאחריהן.

טכניקות לחלום צלול מתוך ערות
WILD Wake Initiated Lucid Dreams

טכניקה זו מכוונות לשעת המעבר בין ערות לשינה, שלב ההירדמות. המטרה הינה לתת לגוף להירדם בעוד המיינד נשאר ער. בטכניקה זו נשכב במיטה במצב רגוע ונינוח אך ערני ונבצע פעילות רפטטיבית או רציפה שמטרתה ריכוז תשומת הלב. ביצוע המשימה מאפשר שמירה על ריכוז ומודעות פנימית בזמן שהמודעות החיצונית פוחתת עד שהיא נעלמת כליל.

בספרות דוגמאות רבות ושונות לפעילות הרפטטיבית שניתן לבצע על מנת לגלוש עם התודעה הערה לתוך חלום, בזמן שהגוף נרדם. ביניהן:

לשאול את עצמנו כל כמה דקות בשלב ההירדמות, על מה חלמתי לפני רגע. עם אימון מספיק, רפלקציה זו תמשיך גם בחלום. שיטה נוספת היא לאפשר לעצמנו להינשא באופן פאסיבי בעזרת הלוצינציות המאפיינות את שלב ההירדמות (היפנוגוגיה) לתוך נוף החלום ולא לנסות להיכנס אליו באופן מכוון מה שנוטה לגרום לחלום להיעלם. הטיבטים מציעים לדמיין סמלים שונים כמו פרח לוטוס עם אש במרכזו, באזור הגרון. בשיטה זו, ההתמקדות והריכוז האינטנסיביים מאפשרים למודעות להתמיד גם בשלב החלום. סטפן לאברג’ המציא טכניקה שבה החולמים סופרים ואומרים לעצמם שהם חולמים לאחר כל ספרה לדוגמא 1-אני חולמ.ת 2-אני חולמ.ת 3-אני חולמ.ת וכו'. ספירה זו מתבצעת תוך שמירה על ערנות מסוימת. הרעיון הוא שבשלב מסוים תמצאו שאתם באמת חולמים. שיטה זו מתאימה, בדרך כלל, למי שנרדמ.ת במהירות וחווה הלוצינציות היפנוגוגיות.

טכניקות לחלום צלול מהמזרח

היוגים הטיבטים היו הראשונים שתיעדו שיטות לימוד לחלום צלול במאה השמונה עשרה. בשיטת הלימוד שלהם, המתאימה בעיקר לנזירים טיבטים, קיימות שתי טכניקות היכולות להתאים לחולמים מערביים. הראשונה מורה לנו לחשוב במהלך היום באופן רצוף כי כל הדברים שאנו חווים הם חומרים של חלומות. תרגול הגמישות המחשבתית בערות מאפשרת מעבר למצב צלילות בחלום. השיטה השנייה היא יצירת החלטה נחושה. בלילה, לפני השינה, על החולמים להחליט כי הלילה הם יבינו כי חלומותיהם אינם המציאות. נזירים טיבטיים מבקשים את עזרתו של הגורו שלהם בהשגת מטרה זו. חלומות צלולים כמעט ואינם קורים ללא כוונה מראש.

אושו, הגורו ההודי המפורסם, מתאר שלוש טכניקות להשגת חלום צלול. הראשונה היא טכניקת נשימה בה מדמיינים, ברגע השינה, את הנשימה במרכז המצח כאשר היא זורמת עד ללב . אושו טען כי בעזרת טכניקה זו ניתן לשלוט בחלומות ואף במוות עצמו. הטכניקה השנייה היא לזכור את ה – I AM  ומטרתה השגת מצב תודעה של "זכירה עצמית" שמוגדרת כפיצול במודעות ממה שאנחנו עושים, חושבים ומרגישים. הסמל של פיצול זה הוא חץ בעל שני ראשים המרמז על המודעות הכפולה. כלומר יש שחקנ.ית ומתבונ.נת. ההתבוננות היא מודעות אובייקטיבית על העצמי. ישנה תחושה של היות מחוץ לגבולות הגוף, תחושת ניתוק וחוסר הזדהות. הזדהות והיזכרות עצמית אינם יכולים להתקיים יחד בדיוק כמו שאור וחשכה אינם יכולים להתקיים יחדיו באותו החדר. הדבר דומה מאוד למצב של חלום צלול. עיקרה של הטכניקה השלישית, בדומה לטכניקה המתוארת מעלה, היא לזכור במשך שלושה שבועות רצופים כי כל מה שקורה הוא חלום. לפי אושו, מי שמסוגל לזכור כל דבר במשך תקופה זו באופן רצוף מסוגל ל"הכל" ולכן יוכל בקלות להשיג חלום צלול.

המלצות לטכניקות לחלום צלול של מומחים נוספים בתחום

בברלי דאורסו (D‘urso) מומחית לחלומות צלולים משתפת כי השיטה הטובה ביותר לחלימה צלולה היא להיות יותר מודעים ולשים לב לפרטים בחיי הערות. זאת מכיוון שבזמן חלום כאשר אנו מבחינים בכך שמשהו אינו תואם את המציאות, זהו הסימן לכך שאנו חוויםבחולם. מכיוון שדפוסים מנטליים בערות נוטים לחזור על עצמם בחלום, כאשר אנחנו בודקים את הסביבה שלנו בערות ישנו סיכוי טוב יותר שנעשה זאת גם במהלך חלום ואז נוכל לפתח צלילות בחלום.

הפסיכולוג גרמני פול תולי (Tholey) תיאר ב-1983 טכניקות שונות המבוססות על מחקר של יותר מעשור עם יותר מ-200 נבדקים. לטענתו השיטה היעילה ביותר היא לשאול את עצמך האם אתה חולם או לא במהלך היום. לטענתו, אם לא נטיל ספק במציאות בזמן הערות הסיכוי שנעשה זאת בזמן חלום הינו נמוך מאוד. הוא מדגיש את החשיבות של שאילת השאלה הזו באופן תכוף ולפחות 5-10 פעמים ביום ובכל סיטואציה שמרגישה כמו חלום. מומלץ גם לשאול אותה בזמן ההירדמות. על פי מחקריו מי שעוקב אחרי שיטה זו יגיע לחלום הצלול הראשון שלו תוך לא יותר מחודש ימים מתחילת יישומה וחלקם יצליחו אפילו בלילה הראשון.

למי לא מומלץ לעסוק בחלימה צלולה

חשוב מאוד לציין כי עיסוק בחלימה צלולה אינו מומלץ לאנשים הלוקים באחד או יותר מהמצבים הבאים: בוחן מציאות לקוי, הפרעות נפשיות, הפרעות אישיות, טראומה פעילה, דיכאון מז'ורי, התקפי חרדה חריפים וכו'. במקרים אלו מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ומומחה מתחום החלימה הצלולה לפני תחילת העיסוק בחלימה צלולה. 

מוזמנים.ות להצטרף לניוזלטר מרתק אודות עולם השינה, החלומות והחלומות הצלולים. בניוזלטר תמצאו גם טיפים שימושיים לשיפור השינה, שיפור זכרון חלומות ושיפור רמת המודעות בחלומות.

להרשמה לניוזלטר מלאו את הפרטים:

לפתוח שער לחלום צלול

סדנאות יוני 2022

עם

נילי ברגידה